Fietsen via Nij Beets en De Deelen ( 55 km)
Deze route begint en eindigt in Grou, bij de Hellingshaven, bij de pont Gastvrij Grou.
Stap op de pont en vaar naar de overkant. Fiets daarna door naar pont De Burd, die je naar het gelijknamige eiland brengt. Aan het eind van het eiland kom je bij pont De Snoekcbears.
Na de overtocht met pont De Snoekcbears fiets je richting de Hooidamsbrug. Sla vóór de brug rechtsaf (knooppunt 6) naar pont De Grietman Eco. Deze pont vaart over de Wide Ee/Grietmansrak en brengt je naar het dorp De Feanhoop (knooppunt 12).
Fiets vervolgens via het fietspad langs het water richting Smalle Ee (knooppunt 64) en geniet van het prachtige uitzicht over het water, de Noarderkrite en de Bonnebuskepetten.
Vervolg je route naar Nij Beets, waar je hetIn het openluchtmuseum it Damshûs kunt bezoeken. Hier leer je alles over de turfwinning in het laagveen en het leven van de turfmakers in de 19e eeuw.
Enkele kilometers verder ligt het Sudergemaal, gebouwd in 1924. Het was een van de eerste elektrische gemalen in Fryslân. Het gemaal is te bezichtigen. Het gemaal met de imposante pompen is nog in vrijwel originele staat en wordt regelmatig in werking getoond. Daarnaast zijn er vaak exposities in het Sudergemaal.
Ook vind je hier aan de Nieuwe vaart Op deze pont mag je zelf voor schipper spelen.
Naast het Sudergemaal vind je in de Nieuwe Vaart de pont Jeltsje. Bij deze pont mag je zelf voor schipper spelen! Het is namelijk een zelfbedieningspont. Bij de oversteekplaats staat een molen zonder wieken,
Onderweg bij knooppunt 38 vind je links de Kaasboerderij De Deelen. Hier kun je alles te weten komen over het boerenleven en kaas maken.
Natuurgebied De Deelen: Het natuurgebied De Deelen is een afgegraven veengebied, dat lijkt op een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en smalle graslanden. Het gebied heeft de status van wetland en is een beschermd natuurgebied. Hier kun je zeldzame vogelsoorten tegenkomen, zoals de zwarte stern, purperreiger en bruine kiekendief. De legakkers waarop het veen te drogen werd gelegd, zijn nog steeds zichtbaar. In het gebied zijn verschillende wandelroutes met vlonderpaadjes en bruggen uitgezet. Ook kun je de vogelkijkhut bezoeken.
Halverwege het fietspad langs deHooivaart ligt fietspontje De Deelen. Dit zelfbedieningspontje is een belangrijke schakel in de verbinding tussen Oranjewoud, De Deelen en Akkrum.
Route naar Akkrum en Grou: In Akkrum fiets je onder het viaduct door, over het spoor en sla je de eerste weg rechtsaf over de brug. Aan het einde van de weg kom je bij een T-splitsing. Sla daar rechtsaf over de brug en volg de Leppedijk tot de volgende T-splitsing. Hier ga je rechtsaf richting Grou via het aquaduct, waarna je de rotonde bij Grou bereikt. Fiets rechtdoor richting het centrum van Grou.
Optioneel: Bezoek Akkrum Als je door Akkrum fietst, zul je zeker de monumentale panden opmerken, zoals de kerken, de mooie theekoepel Welgelegen, en Coopersburg, een landgoed met een fraai aangelegde tuin en wandelpark, waar ook een mausoleum te vinden is.
Natuurgebied De Deelen
Dit afgegraven veengebied is als een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine smalle graslanden. De Deelen heeft de status van ‘wetland’ en is een beschermd natuurgebied. Je komt er zeldzame vogelsoorten tegen, zoals de zwarte stern, purperreiger en de bruine kiekendief. En tijdens de vogeltrek bezoeken duizenden eenden, ganzen en andere soorten het gebied. In het landschap zijn de legakkers waarop het veen te drogen werd gelegd, nog zichtbaar. En ook de dijkjes die de polder moesten beschermen tegen overstromingen. In het gebied zijn een aantal mooie wandelroutes uitgezet.
Halverwege het fietspad ligt het pontje De Deelen over de Hooivaart. Dit pontje is een belangrijke schakel in de verbinding Oranjewoud en De Deelen richting Akkrum en Aldeboarn. Om over te steken mag je zelf het pontje bedienen.
Akkrum
Fiets je door Akkrum, dan wordt je aandacht meteen getrokken door de monumentale panden. Bijvoorbeeld de kerken, de theekoepel Welgelegen en Coopersburg met een fraai aangelegde tuin en een wandelpark met een mausoleum.
Bekijk hier de route op kaart (klik op de afbeelding)
Afstap tips
- Openluchtmuseum It Damshûs, Domela Nieuwenhuisweg 59 B in Nij Beets. damshus.nl
- Sudergemaal, Ripen 3 in Nij Beets. damshus.nl
- Natuurgebied De Deelen. staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/de-deelen
De 8 van Grou